Lode De RooverLode De Roover, chef van restaurant Fleur de Lin, zal België vertegenwoordigen tijdens de Europese finale van Bocuse d’Or op 11 en 12 juni in de Italiaanse stad Turijn. Hij wordt bijgestaan door commis Piet Vande Casteele en begeleid door gastronomisch bondscoach Jo Nelissen. Het nationale team wordt klaargestoomd voor de Europese finale in het trainingscentrum van de Flanders Food Faculty in het West-Vlaamse Harelbeke. Als het Belgische team gekwalificeerd wordt tijdens dit Europees kampioenschap koken, mag het door naar de wereldfinale in Lyon. Die vindt volgend jaar plaats in januari.

Bocuse d’Or Belgium Team

Lode De Roover werd op 19 november 2017 geselecteerd uit vijf kandidaten tijdens de Belgische finale in de Horeca Expo Gent. De Belgische Bocuse d’Or winnaar werd bijgestaan door Julie Boumans, de enige vrouwelijke deelnemende commis. Voor de Europese finale zal De Roover echter samenwerken met Piet Vande Casteele die de Belgische Bocuse d’Or Commis Challenge won op 23 november.

 

Verloop van de wedstrijd

De Bocuse d’Or kandidaten kregen acht uur de tijd om twee gerechten te bereiden. De vijf teams bereidden eerst een pastagerecht met kaas waarin zij grijze garnalen dienden te verwerken. De volgende opdracht bestond uit de bereiding van een kalfsribstuk waarbij minstens twee andere delen van het kalf dienden te worden gebruikt in het gerecht (kalfszwezerik, kalfsnier, kalfspoot of kalfskop). Beide gerechten werden geserveerd aan veertien personen, respectievelijk op bord en op plateau.

 

Beoordelingscriteria

Een degustatiejury beoordeelde de gerechten van de kandidaten op smaak, presentatie, originaliteit en respect voor het product. De keukenjury controleerde enerzijds de hygiëne en verspilling van producten, anderzijds de gebruikte technieken en methodes.