Belgische finale

De kandidaat zal België vertegenwoordigen tijdens de Europese finale van Bocuse d’Or in juni 2020 te Estland. Hij wordt bijgestaan door een commis en begeleid door een gastronomisch coachingteam. Het nationale team wordt klaargestoomd voor de Europese finale in een nieuw trainingscentrum. Als het Belgische team zich kwalificeert tijdens het Europees kampioenschap koken, mag het door naar de wereldfinale in Lyon. Die vindt plaats in januari 2021 .

Technisch dossier – Nationale selectie 2019

Finale

De finale zal plaatsvinden op zondag 17 november 2019 tijdens Horeca Expo Gent in de gebouwen van de Flanders Expo. Deze finale is een nationale wedstrijd, open voor alle beroepskoks (van Belgische nationaliteit), wedstrijd gehouden voor groot publiek.

Kandidaten

De kandidaat moet minimum 23 jaar zijn op 27 januari 2021*. De kandidaat wordt bijgestaan door een eigen keuken commis die op 17 november 2019 de leeftijd van 22 jaar niet bereikt heeft.

Kandidaturen en recepturen (met foto/schets) dienen uiterlijk op 28 juni 2019 binnen te zijn op het secretariaat:

Spuistraat 21
2880 Bornem

of per mail
info@bocusedor.be

Gelieve bij uw dossier eveneens uw CV te voegen, dit wordt enkel gebruikt voor samenstelling van onze persmap.

Een leescomité onder voorzitterschap van Mr. Peter Goossens zal uit de ingezonden recepturen de finalisten weerhouden.

Er zullen 5 kandidaten weerhouden worden, kandidaten kunnen eventueel opgeroepen worden om hun kandidaatstelling en gerechten toe te lichten in een interview met het selectiecomité van Belgian Bocuse d’Or Academy.

De geselecteerde kandidaten voor de finale worden uiterlijk 2 juli 2019 op de hoogte gebracht van hun selectie.

Deze wedstrijd heeft tot doel om enkel de chef te selecteren (winnaar) die België zal vertegenwoordigen op de Europese finale te Tallinn in juni 2020 alsook (bij kwalificatie) de wereld finale Lyon 2021.

De Belgian Bocuse d’Or Academy zal ook nog een andere wedstrijd organiseren:

  • Belgian Bocuse d’Or Commis Challenge:
    de wedstrijd staat open voor alle jongeren en/of alle leerlingen van Belgische hotelscholen om een commis te selecteren, deze commis zal worden toegewezen aan de winnende Chef om samen team te vormen voor zowel de Europese finale alsook (bij kwalificatie) de wereld finale in Lyon 2021.

De Belgian Bocuse d’Or Academy zal ook een coach toewijzen:

  • Aan het team voor de Europese finale te Tallinn 2020 alsook (bij kwalificatie) voor de wereld finale Lyon 2021.

*Leeftijd geldig voor de wedstrijd Bocuse d’or in Lyon 2021!!!

Thema’s 

  • 1e gerecht: 2 kg verse paling /  tuin kruiden
  • 2e gerecht: 7 stuks Anjou Duif 500g  (gestikt met bloed)

Paling bereiding:

  • Voor 14 personen op bord gedresseerd, in eenmaal door te geven
  • Warme bereiding
  • 3 garnituren vrij samen te stellen
  • Verplicht de borden te gebruiken: door de organisatie voorzien, gebruik van eigen borden wordt niet toegelaten
  • 12 borden geserveerd aan de degustatie jury.
  • 1 bord voor de officiële foto.
  • 1 bord voor de juryvoorzitter.
  • Het gebruik van “cloches” om het gerecht warm te houden is NIET toegestaan.
  • Alles op het bord moet eetbaar zijn, geen enkel niet eetbaar decor stuk is toegelaten op het bord.

Duif bereiding:

  • Voor 14 personen, 14 personen op plateau
  • 2 garnituren vrij samen te stellen
  • 3° garnituur op basis van aardappel
  • Duiven dienen aan het karkas gegaard te worden (geen vacuüm bereiding toegestaan voor de duif!)
  • De 14 porties moeten gedresseerd worden op plateau
  • De duiven moeten op zijn geheel gepresenteerd worden of gereconstrueerd.

! Indien de duiven niet op zijn geheel of gereconstrueerd gepresenteerd wordt zullen 25 strafpunten in rekening gebracht worden op de finale score van de kandidaat.

  • 12 porties worden geserveerd aan de degustatie jury.
  • 1 bord dient als presentatie
  • 1 bord dient voor officiële foto/voorzitter jury.
  • Plateau* wordt door de kandidaat zelf meegebracht, plateau moet aan volgende criteria voldoen:
  • Ovaal/rechthoekig 110cm/70cm handvaten inbegrepen
  • Rond ɸ 90cm handvaten inbegrepen
  • Maximumgewicht 20kg (leeg)
  • Kleine, niet eetbare decoratie is toegestaan ENKEL op plateau NIET op het bord!

* De organisatie heeft een aantal plateaus die kunnen ter beschikking gesteld worden

! Aandacht:

  • Aandacht wordt gevraagd aan de kandidaten dat alle presentatie en –decor stukken die op plateau aanwezig zijn, voldoende beveiligd en bevestigd zijn zodoende dat er niets kan omvallen.
  • De organisatie wijst alle verantwoordelijkheid af bij eventuele ongelukken of schade aan de presentatie die het gevolg zijn van te breekbare of te tere montage.

Wedstrijd

  • Volgorde van de keuken wordt ter plaatse bij lot getrokken
  • Kandidaten moeten na 5h00 wedstrijd de paling schotel doorgeven en na 5h.35 de duif schotel
  • Alle bereidingen dienen ter plaatse te gebeuren, in de keuken box
  • Na de wedstrijd dient de keuken proper gemaakt te worden
  • 2 wedstrijdcommissarissen zullen zowel vooraf, tijdens als na de wedstrijd de keukens controleren (keukenjury)
  • De schotels worden als “af” beschouwd als alle elementen gedresseerd zijn op plateau (vlees); als alle 14 borden (paling gerecht) gedresseerd zijn en klaar om door te geven.

Receptuur

De receptuur van het paling en duif gerecht (met foto en/of schets ) dienen.

Uiterlijk op 28 juni 2019 binnen te zijn op het secretariaat:

Spuistraat 21
2880  Bornem

Of per mail op:
info@bocusedor.be

  • U zal steeds een mail ontvangen ter bevestiging van ontvangst van Uw dossier.

Winnaar

  • Zal België vertegenwoordigen op de Europese finale Bocuse d’Or in Tallinn juni 2020.
  • De winnaar zal voor zijn voorbereidingen bijgestaan worden door Belgian Bocuse d’Or Academy, dit zowel financieel, logistiek als mentaal.
  • Verbind er zich toe minstens een aantal (in periode van december tot juni) trainingssessies te doen in de officiële trainingskeuken onder toezicht van de aangestelde coach en het comité.

Vragen

  • Alle vragen of bijkomende inlichtingen over de wedstrijd kunnen per mail gericht worden aan het comité via info@bocusedor.be

Prijzen

1° Prijs =  cheque 2500,-
De winnaar zal België vertegenwoordigen op Europese finale Bocuse d’Or te Tallinn juni 2020

De wedstrijd staat onder toezicht van gerechtsdeurwaarders:
Discart-Suykens
Nieuwstraat 8
2830 Willebroek