Chef Lode De Roover van Fleur de Lin werd geselecteerd om samen met commis Piet Vande Casteele ons land te vertegenwoordigen tijdens de Europese finale van Bocuse d’Or. Het Europees kampioenschap koken vindt plaats in de Italiaanse stad Turijn op 11 en 12 juni. In de jury zetelt onder meer Hof van Cleve chef Peter Goossens, tevens president van Bocuse d’Or Belgium. België zal het opnemen tegen 19 andere Europese landen. De tien beste teams kunnen zich plaatsen voor de wereldfinale die zich afspeelt in januari 2019.

 

Olympische Spelen van de gastronomie

Het Belgische Bocuse d’Or team wordt gecoacht door gastronomisch bondscoach Jo Nelissen. Ons nationale team oefent in het nieuwe trainingscentrum van de Flanders Food Faculty in Harelbeke. Het centrum werd speciaal opgericht om Belgische chefs te trainen ter voorbereiding van belangrijke culinaire wedstrijden zoals Bocuse d’Or.

Net als atleten van de Olympische Spelen kunnen topkoks zich niet veroorloven dat er details over het hoofd worden gezien als ze een medaille willen behalen op de Bocuse d’Or. Op het terrein van partner Maes Inox werd een keuken geïnstalleerd die een haast exacte kopie is van de Bocuse-keuken waar de Europese teams hun kookkunsten zullen tonen in juni. Op die manier kunnen onze laureaten zich tot in de puntjes voorbereiden en wordt niets aan het toeval overgelaten. België gaat voor goud.

 

België terug naar de top

Het is van 1999 geleden dat ons land op het podium stond tijdens de finale van Bocuse d’Or. De laatste medaillewinnaar is Ferdy Debecker die nu voorzitter is van de Bocuse d’Or Winners. Nochtans hoeft het niet te verbazen dat België met haar grote dichtheid aan sterrenrestaurants meerdere malen het podium haalde tijdens de prestigieuze kookwedstrijd. Ons land bekleedt nog steeds de derde plaats in de reeks van medaillewinnaars. Dankzij de intensieve training van ons team mikken we dit jaar weer op de top.