Bocuse d’Or Team Belgium achtste van de wereld

De wereldfinale van Bocuse d’Or vind plaats in januari 2021 tijdens de SIRHA beurs in Lyon. Hier gingen zestig nationale selectierondes en drie continentale selecties aan vooraf (Zuid-Amerika, Europa en Azië).

De vierentwintig geselecteerde topchefs moeten in 5 uur en 35 minuten hun kunsten naar voor brengen. De Bocuse d’Or, waar culturen en technieken elkaar ontmoeten, is steeds een bron van nieuwe gastronomische trends. Bovendien is het dé plek om culinaire talenten te ontdekken.

2019
Een achtste plaats, dat is het resultaat van Team Belgium op wereldfinale van de Bocuse d’Or, editie 2019, in Lyon. De Scandinaven gingen met de medailles lopen.

De Belgische ploeg bestond uit chef Lode De Roover van Fleur de Lin in het Oost-Vlaamse Zele, commis de cuisine Piet Vande Casteele en coach Jo Nelissen. De Roover werd achtste beste kok ter wereld. Twee jaar heeft de Belgische ploeg voor de wedstrijd getraind, de laatste maanden deed ze dat fulltime aan tachtig à negentig uur per week.

Vierentwintig landen namen tijdens 2 dagen, deel aan de prestigieuze wereldfinale, in het leven geroepen door de in 2018 overleden Paul Bocuse in 1987. Sinds de oprichting won België zes medailles, maar de laatste dateert al van 1999 toen Ferdy Debecker brons pakte. Dit jaar waren de medailles voor Denemarken (goud), Zweden (zilver) en Noorwegen (brons). De Roover erkent de superioriteit van de Scandinaven maar hoopt hen ooit in te halen: “De afgelopen twee jaar hebben we absoluut sprongen gemaakt. Laat ons zeggen dat ze onze hete adem in hun nek voelen.”, klonk het. “Met de juiste kandidaat en begeleiding kunnen we het podium zeker halen. ”