Vandaag stapten zo’n 150 supporters op de bus richting Lyon om er het Vlaamse Bocuse d’Or team te gaan aanmoedigen op hun wedstrijddag. Chef Lode De Roover, commis Piet Vande Casteele en coach Jo Nelissen zijn na maandenlange voorbereiding klaar om er ons land op de internationale culinaire kaart te zetten.

Op 29 januari 2019 start de eerste wedstrijddag van de tweedaagse Bocuse d’Or finale in Lyon, thuisstad van de wereldberoemde Franse chef-kok Paul Bocuse naar wie de wedstrijd genoemd werd. Het Vlaamse team plaatste zich in juni 2018 voor deze finale door een zesde plaats te bemachtigen op de Europese finale die plaatsvond in het Italiaanse Turijn. Van de twintig deelnemende landen mochten alleen de beste tien door.

Wedstrijdverloop: Vlaamse Meesters als thema voor België

Er zullen 24 landen aantreden over twee wedstrijddagen. Chef Lode de Roover en commis Piet Vande Casteele moeten de tweede wedstrijddag aan de bak. Om 8u40 stipt start het team haar wedstrijd. In 5u35 minuten moeten zij een voor- en hoofdgerecht maken voor 14 personen. Het voorgerecht is een klassieke groenten chartreuse met schaaldieren. Minstens 50% van het gerecht dient vegetarisch te zijn. De chartreuse wordt door de team coach voor de jury versneden.

Het hoofdgerecht op plateau kent als pronkstuk de 5-rib van kalf. Verplicht gebruik van ‘slachtafval’ zoals niertjes, zwezerik, lever,… De plateau is het pronkstuk van elke Bocuse d’Or editie. De rode draad voor ons team zijn de Vlaamse Meesters. De plateau is dan ook een interpretatie van Rubens.

Ook de menukaart, poster en promofilmpje van Vlaanderen trekt de lijn tussen de oude Vlaamse meesters uit de schilderkunst en de nieuwe Vlaamse meesters uit de gastronomie.

De jury bestaat uit de 24 presidenten van de Nationale afdelingen van Bocuse d’Or, aangevuld door Jerôme Bocuse en 2 ere juryleden.